user_mobilelogo
header achtergrondmuziek
 
Je video is bijna klaar, maar je mist voor je gevoel nog iets…
Achtergrondmuziek is een enorme sfeerbepaler, dus geen onbelangrijk detail om zomaar te vergeten. Maar hoe kies je de beste achtergrondmuziek voor jouw video?
 
1. Bepaal welke rol muziek in jouw video zal spelen
Is de achtergrondmuziek bedoeld om wel aanwezig te zijn, maar eigenlijk niet op te vallen? Of wil je met de muziek de emotie op het scherm versterken? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen om te bepalen welke rol muziek gaat spelen in jouw video. Daarbij is het heel belangrijk om in je achterhoofd te houden welk soort video je hebt gemaakt.
 
2. Het gebruik van een muzikaal intro en outro
Om direct de aandacht te pakken te krijgen van de kijker, kan het interessant zijn om gebruik te maken van een kort stukje muziek van 3 tot 5 seconden in combinatie met een animatie of tekst. Nu is het voor de kijker duidelijk dat de video op het punt staat te beginnen en dat het tijd is om de aandacht erbij te hebben. Ook als je video vrij lang is, kun je van een kort stukje muziek gebruik maken, zodat de kijker weet dat een bepaald hoofdstuk begint of eindigt.
 
3. Weet wat muziek kost
Voor ieder budget is er muziek te vinden, zelfs als je er geheel geen budget voor hebt.
 
  • Klein budget
Ga vooral op zoek naar muziek met een ‘creative commons license’. Dit betekent dat de muziek vrij te gebruiken is. Maar het kan zijn dat je bijvoorbeeld wel moet vermelden wie de muziek heeft gecomponeerd. Lees dus goed wat de voorwaarden zijn voor het gebruik van een dergelijke track.
 
  • Medium budget
Voor een bedrag tussen de EUR 10,- en EUR 100,- heb je al een royalty free track. De kwaliteit is over het algemeen een stuk beter dan die met enkel een ‘creative commons license’. En waarschijnlijk ligt deze plaat een stuk dichter in de buurt van je oorspronkelijke wens.
 
  • Groot budget
Laat een track op maat maken voor een bedrag tussen de EUR 500,- en EUR 1.500,-. Op maat gemaakte muziek is vooral interessant als je het nummer vaker wil gaan gebruiken voor verschillende commercials. Zodra mensen het nummer op welke manier dan ook horen, zullen ze dit op een gegeven moment gaan associëren met jouw merk.

 

4. Kies muziek die past bij je doelgroep
Hoe meer je weet van je doelgroep, hoe beter je een weloverwogen keuze kunt maken in achtergrondmuziek. In welke leeftijdscategorie valt je doelgroep, wat zijn hun persoonlijke voorkeuren en opvattingen? Heb je een zakelijke doelgroep? Dan is het verstandig om de muziekkeuze veilig te houden door te kiezen voor een zakelijke toon. Is je doelgroep jonger? Dan kun je gaan voor een meer gewaagde keuze als dance, hiphop en indie rock.
 
5. Het gebruik van bekende muziek
Geen enkele artiest zal het je in dank afnemen als jij zonder toestemming (en zonder ervoor te betalen!) een nummer gebruikt, omdat deze zo goed aansluit bij jouw video. Mocht je niet het budget hebben om die vette track te kunnen betalen, dan zijn er genoeg alternatieven: ga op zoek naar een track die sterk lijkt op je eerste keus of struin door ouder materiaal dat sowieso vrij is van rechten.
Pas na 50 en soms zelfs 70 jaar na het overlijden van de maker komt het materiaal vrij en kan het door iedereen gebruikt worden zonder dat daar nog voor betaald hoeft te worden. Die periode duurt voor de meesten van ons wat te lang, dus laten we een paar andere mogelijkheden doornemen. Zo maken websites als Bedtracks het mogelijk om je gewilde track te uploaden om er vervolgens een royalty-vrij alternatief voor te ontvangen. Hoe vet is dat?

Gratis en betaalbare opties

YouTube heeft een muziekbibliotheek met een flinke lijst aan gratis muziek. Het kan wel even zoeken zijn voordat je de sound vindt waar je zo naar op zoek bent, maar je kunt vrij eenvoudig per categorie tracks vinden.

Kom je er in deze lijst niet helemaal uit en heb je een klein budget om iets aan muziek uit te geven? Dan zijn  AudioJungle en Partners In Rhyme goede opties. De filteropties op AudioJungle geven je de kans om nog gerichter te zoeken naar de beste track. Op Partners In Rhyme kun je binnen een bepaalde categorie een pakket van soms 10 tracks downloaden. Denk hierbij aan akoestische, film- en pianomuziek.

Ben je van plan om veel vaker gebruik te maken van audiotracks, dan is het interessant om na te denken over een abonnementsvorm via bijvoorbeeld Art-list of Audioblocks. Zo heb je te allen tijde toegang tot allerlei soorten muziek voor je video’s. Het ligt soms wel aan je abonnementsvorm hoeveel tracks je per week/maand mag downloaden, dus ga voor jezelf goed na hoeveel nummers je denkt nodig te hebben.

Heb je toch op een geheel andere manier een te gekke track gevonden? Check dan of je die daadwerkelijk mag gebruiken. Hoe? Door een mail te sturen naar Buma/Stemra, zodat je op die manier bij de juiste contactpersonen van de uitgevers terecht komt. Of neem direct contact op met (het management van) de desbetreffende artiest. Die track is namelijk ineens een stuk minder leuk als je je behaalde winst ziet verdampen vanwege een aangespannen rechtszaak.